Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 629 posty(Ăłw) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 42  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: witam,
PostWysłany: 07 Wrz 2008, 19:13 
Offline

Rejestracja: 17 Lip 2008, 09:51
Posty: 47
stosuje essentiale forte, nie wiem czy podawac cos jeszcze (plus hepatil) chyba nie da sie "szprycowac" czym sie da tylko stopiowo, jakie macie zdanie na temat essentiale forte ??? pozdr


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 10 Wrz 2008, 18:05 
Offline

Rejestracja: 05 Sie 2008, 23:34
Posty: 5
Miejscowość: DZIAŁ CHEMIOTERAPII
Zrobiłam sobie kapsycylinę według podanego przepisu, i stosowałam przez dwa dni (rak jelita grubego po 2 latach przerzucił się na płuca), nasiliły się problemy z wypróżnianiem i pojawiła się krew w stolcu - myślę że powodem mogło być podrażnienie preparatem.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 15 Wrz 2008, 20:17 
Offline

Rejestracja: 09 Wrz 2008, 22:13
Posty: 18
Dorwałam super ostrą paprykę Habaneros - niestety suszoną. Myslicie Państwo, że można jej rownież użyć?

Przygotowalam już jeden "zestaw" ze świeżych papryk chili, czytałam gdzieś, że najostrzejsze i zawierające tym samym najwięcej kapsaicyny mają chili habaneros. Zastanawiam się nad sprowadzeniem świeżych habaneros, ale skoro mam także suszone, to może spróbować?
Co myslicie?

_________________
Pozdrawiam,
Mymyk


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: :/
PostWysłany: 15 Wrz 2008, 21:48 
Offline

Rejestracja: 17 Lip 2008, 09:51
Posty: 47
nie wiem , ja przygotowałem ze zwyklych chili na oleju z pestek winogrona, niestety wyniki tak drastycznie spadły, ze musialem odstawic by podleczyc organizm do kolejnego wlewu gemzaru :( wiec nie wiem czy chemia czy kapsaicyna cos znacznie pogorszyło sprawnosc watroby :(


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 16 Wrz 2008, 05:47 
Offline

Rejestracja: 01 Lip 2008, 08:29
Posty: 285
Miejscowość: Kraków
mymyk napisał(a):
Dorwałam super ostrą paprykę Habaneros - niestety suszoną. Myslicie Państwo, że można jej rownież użyć?

Przygotowalam już jeden "zestaw" ze świeżych papryk chili, czytałam gdzieś, że najostrzejsze i zawierające tym samym najwięcej kapsaicyny mają chili habaneros. Zastanawiam się nad sprowadzeniem świeżych habaneros, ale skoro mam także suszone, to może spróbować?
Co myslicie?


Muszą być świeże, nie suszone.

Pozdrawiam, Dawid.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 16 Wrz 2008, 12:32 
Offline

Rejestracja: 09 Wrz 2008, 22:13
Posty: 18
szkoda, bo na swieże super ostre habaneros muszę trochę poczekać...a nie wiem ile mam czasu..
No dobra, to podajemy soczek ze zwyklych chili
Boże, myslicie, że to się uda? Powiedzcie, że tak...

ps. a paprykę dodatkowo w sałatkach chyba mozna chrupać? Nie zaszkodzi chyba nie?...

_________________
Pozdrawiam,
Mymyk


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 16 Wrz 2008, 13:12 
Offline

Rejestracja: 01 Lip 2008, 08:29
Posty: 285
Miejscowość: Kraków
mymyk napisał(a):
szkoda, bo na swieże super ostre habaneros muszę trochę poczekać...a nie wiem ile mam czasu..
No dobra, to podajemy soczek ze zwyklych chili
Boże, myslicie, że to się uda? Powiedzcie, że tak...

ps. a paprykę dodatkowo w sałatkach chyba mozna chrupać? Nie zaszkodzi chyba nie?...

Nie trać nadziei i podaj bratu ten "soczek". Skąd wiesz, może pomoże? :)
Co do tego dodatku w sałatkach, to myślę, że nie powinno zaszkodzić :)

Ja mojemu tacie podaję tą kapsaiscynę w oleju chociaż widzę, że czuje się dobrze, na nic nie narzeka. Ale tylko tak mu mogę pomóc czekając na wizytę w szpitalu (19-ego ma się zgłosić z wynikami badań krwi). Ma nowotwór wpustu żołądka.

Pozdrawiam, Dawid.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 16 Wrz 2008, 19:57 
Offline

Rejestracja: 09 Wrz 2008, 22:13
Posty: 18
no dobra, to do boju :roll:

_________________
Pozdrawiam,
Mymyk


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 18 Wrz 2008, 08:31 
Offline

Rejestracja: 18 Wrz 2008, 08:25
Posty: 7
Miejscowość: Wrocław
niedawno dowiedziałam się że mój tatuś ma raka - nie damy się dziś zrobię ten wywar :) już dziękuję za nadzieję...
wkrótce podziękuję za "cudowny lek" :)


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 19 Wrz 2008, 21:48 
Offline

Rejestracja: 09 Wrz 2008, 22:13
Posty: 18
DawidKRK napisał(a):
mymyk napisał(a):
szkoda, bo na swieże super ostre habaneros muszę trochę poczekać...a nie wiem ile mam czasu..
No dobra, to podajemy soczek ze zwyklych chili
Boże, myslicie, że to się uda? Powiedzcie, że tak...

ps. a paprykę dodatkowo w sałatkach chyba mozna chrupać? Nie zaszkodzi chyba nie?...

Nie trać nadziei i podaj bratu ten "soczek". Skąd wiesz, może pomoże? :)
Co do tego dodatku w sałatkach, to myślę, że nie powinno zaszkodzić :)

Ja mojemu tacie podaję tą kapsaiscynę w oleju chociaż widzę, że czuje się dobrze, na nic nie narzeka. Ale tylko tak mu mogę pomóc czekając na wizytę w szpitalu (19-ego ma się zgłosić z wynikami badań krwi). Ma nowotwór wpustu żołądka.

Hej Dawid,

jak tata się miewa? :wink:
Pozdrawiam, Dawid.

_________________
Pozdrawiam,
Mymyk


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 20 Wrz 2008, 13:06 
Offline

Rejestracja: 01 Lip 2008, 08:29
Posty: 285
Miejscowość: Kraków
Witam.

No tata się czuje dobrze, lecz nadal jest w domu. 19-ego września był w szpitalu z wynikami badań. Albumina miesiąc temu się zwiększyła do 25 a jak tata przed wczoraj odebrał wyniki to albumina spadła znów do 19 ... już myśleliśmy, że z krwią już będzie wszystko w porządku... no ale nic, musimy znowu z mamą kurować tatę przez następny miesiąc ...

Lekarz powiedział, że to jest wszystko spowodowane słabą odpornością. Aeraz tata będzie pił tylko ciepłe / gorące dania i napoje. Zero zimnego - ja go przypilnuje :wink:

Ogólnie mówiąc mój tata na nic nie narzeka, nawet niema powiększonych węzłów chłonnych (a powinien mieć przy raku przełyku).

Pozdrawiam, Dawid.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 21 Wrz 2008, 21:10 
Offline

Rejestracja: 09 Wrz 2008, 22:13
Posty: 18
to chyba dobre wiadomości?!: :roll:
trzymam kciuki trzeba wierzyć, że wszystko będzie ok. Do samego końca...

_________________
Pozdrawiam,
Mymyk


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 26 Wrz 2008, 08:06 
Offline

Rejestracja: 18 Wrz 2008, 08:25
Posty: 7
Miejscowość: Wrocław
jeśli ktoś chce kapsaicynę to mam jeden gotowy słoiczek do oddania- można spożywać odrazu. Jestem z Wrocławia.

czy można smażyć na oleju z kapsaicyną - jak kapsaicyna wytrzymuje wysokie temperatury?

_________________
www.drogadosukcesu.wordpress.com


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 05 Paź 2008, 13:57 
Offline

Rejestracja: 05 Paź 2008, 13:19
Posty: 64
Miejscowość: Łask
Serdecznie witam wszystkich.
Jestem tym człowiekiem, który pierwszy w Polsce wymyślił i zastosował kapsaicynę. Wiem wszystko na jej temat. Ze zdumieniem dowiedziałem się na forum, że osoba podpisująca się CLOONEY uważa się za eksperta, sugerując jakoby wymyślił kapsaicynę. Choć na stronie 2 lub 3 dosłownie cytuje mój mail do niego instruujący, jak otrzymać kapsaicynę, nie podaje, że otrzymał ją ode mnie.
Przykro mi panie, a może Pani CLOONEY. Powinien pan powiadomić mnie o tym forum, chętnie zabrałbym głos, bo znajduję wiele przekłamań i błędnych kalkulacji. Np DawidKRK, który sam się o kapsaicynie dowiedział na forum, stanowczo stwierdza jakoby suszone nie nadawały się do produkcji specyfiku. Co za fatalne przekłamanie. Jest akurat wprost przeciwnie, stosuje się tylko inne proporcje.
Nie należy też stosować papryk importowanych z hiszpańskich plantacji, bo prędzej choremu zaszkodzimy, niż pomożemy. Lepiej jest sprowadzać papryczki przez internet, chętnie podam adres.
Podstawową zasadą przy leczeniu kapsaicyną jest dawka uderzeniowa, a więc użycie papryk na 10 poziomi w/g skali Scolville`a.
Obrazowo pisząc: jeśli chcemy zniszczyć potężny czołg, jakim jest niewątpliwie rak, nie zniszczymy go rzucając kamieniami. Pocisk musi być też potężny.
Tyle na początek.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 05 Paź 2008, 16:42 
Offline

Rejestracja: 02 Kwi 2008, 19:26
Posty: 559
Miejscowość: Bielsko-Biała
Witam
to może podaj przepis skoryguj to co zostało napisane.
Faktycznie ja trzymałem chili aż troche przeschło,albo dojrzało i dopiero potem zalałem to olejem.Efekt taki że olej jest czysty,klarowny.
A proporcja.Kupiłem 1kg chili ale po przeschnięciu było tego może
0,5-0,6 kg i zalałem to litrem oleju.
Tak to zrobiłem. Teraz mam czysty zabarwiony na czerwono olej.I strasznie ostry.Nie wiem czy dobrze?


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 629 posty(Ăłw) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 42  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum

Skocz do:  
POWERED_BY
Załóż własne, darmowe forum dyskusyjne dzięki phpBB3